Onze nuttige vriendjes: bijen!

Sinds mei 2016 staat in ons NME-centrum een bijenobservatiekast met een transparante buis naar buiten, zodat je de bijtjes kunt zien komen en gaan. Het is een drukte van belang, echt wat je noemt: bezige bijtjes!

bij
bijen

Maar hoe zit het nou ook alweer met die bijen?

Je hebt drie verschillende soorten bijen in de kast: de koningin, de dar (mannetje) en de werkster (vrouwtje).  En ze zien er allemaal verschillend uit! Alleen de vrouwtjes hebben een angel, hier kunnen ze mee steken. De koningin is groter dan de werkster en heeft een lang achterlijf. Ook de dar is groter dan de werkster, en heeft grotere ogen om snel de koningin te kunnen zoeken. De dar heeft geen angel.

Taakverdeling

De vrouwtjesbij heet een werkster, want ze hebben het heel druk. De werksters beginnen als ‘schoonmaaksters’. Daarna worden ze ‘voedsters’, en geven de larven en de koningin te eten. Als ze nog iets ouder zijn, worden ze ‘bewaaksters’ en houden de wacht voor de bijenkast. Tot slot wordt ze haalbij en dan mag ze eindelijk naar buiten. De dar…. tja, die heeft eigenlijk maar één taak: paren met de koningin. De belangrijkste bij is de koningin. Haar taak is het leggen van eitjes en rusten.

Observatiekast

De bijen vliegen in en uit via een transparante buis om nectar te halen uit bloemen. Ook nemen ze stuifmeel mee. Van de nectar maakt de bij honing, samen met het stuifmeel is dat voedsel voor de bij.

Begin september verhuizen de bijen naar een andere plek, omdat zij zich in de observatiekast niet goed warm kunnen houden. Ze mogen op een fijn plekje lekker overwinteren en komen in het voorjaar weer bij ons terug. In de tussentijd kun je wel genieten van de heerlijke honing. Potjes met honing van de landgoedbijen zijn verkrijgbaar in het entreegebouw van het landgoed.

Wil je meer weten? Lees dan dit verhaal in het vriendenmagazine van Kasteel Keukenhof (2015).

bijenkasten
bijen kleding
bijenkast, imker
bijen in het wild
maar er is nog veel meer…

Rondleidingen

Imker Sjaak Hoeks heeft een aantal kasten met bijenvolken langs het natuurpad op het landgoed staan. De kasten zijn zo neergezet dat je geen last hebt van de bijen als je er langs wandelt. Regelmatig zijn er rondleidingen en kun je mee met de imker naar de bijenstal. Daar laat hij zien wat hij als imker allemaal doet met bijen voordat hij de honing kan oogsten.

Er zijn speciale imkerpakken voor kinderen die heel dichtbij de bijen komen. Tijdens de rondleiding gaan de kinderen ook het bos in op zoek naar wilde bijen.

In het filmpje klapt de imker al een beetje uit de school…